merXu

Zrušiť
Help Center
Vitajte v nápovedi na merXu
Tu nájdete všetky informácie o nákupe a predaji na európskom trhovisku merXu určenom pre firmy a živnostníkov

Help Center

Ako začať na merXu predávať - krok za krokom

Zahájení prodeje na merXu:

1. Aktivácia online platobných metód

2. Nahrajte nabídky

1. Aktivácia online platobných metód

 

Krok 1: Prístup k panelu účtu na merXu nájdete TU

Krok 2: Nájdite informácie o aktivácii online platby

Krok 3: Aktivujte online platby

Nájdite čierne tlačidlo s nápisom "Aktivovať online platby". Kliknutím na toto tlačidlo spustíte proces aktivácie.

Active Online Payments

Krok 4: Pokračujte v overovacom procese

Po kliknutí na tlačidlo "Aktivovať online platby" budete presmerovaní na overovací proces, ktorý poskytuje externý partner merXu. Na začatie predaja na merXu je nevyhnutné tento krok dokončiť.

Krok 5: Postupujte podľa pokynov na vyplnenie údajov o spoločnosti resp. živnosti

Počas overovacieho procesu budete musieť poskytnúť presné informácie týkajúce sa údajov o vašej spoločnosti. Do každého poľa vyplňte požadované informácie, ako je názov spoločnosti, adresa a registračné údaje.

Krok 6: Zadajte osobné údaje

Okrem údajov o spoločnosti resp. živnosti budete musieť uviesť aj osobné údaje vlastníkov, ovládajúcich osôb a osôb konajúcich za vašu spoločnosť.
Jedna osoba môže zastávať viac rolí. Vyplňte požadované polia, vrátane dátumu narodenia, krajiny bydliska, e-mailovej adresy, telefónneho čísla a pracovnej pozície. Uveďte aj osobnú adresu.

Krok 7: Overte svoj bankový účet

Aby ste si mohli nechať vyplatiť peniaze, musíte mať overený bankový účet. Uistite sa, že meno majiteľa bankového účtu zodpovedá názvu vašej spoločnosti (živnosti).
Konkrétny proces overovania sa môže líšiť v závislosti od vašej krajiny. Vyberte si príslušnú formu overenia, ktorú poskytuje merXu.

Krok 8: Predložte požadované dokumenty

Podľa uvedených pokynov predložte dokumenty potrebné na overenie. Tieto dokumenty môžu zahŕňať doklady totožnosti, živnostenské oprávnenie alebo iné príslušné dokumenty. Uistite sa, že ste všetky požadované dokumenty poskytli presne.

Krok 9: Fáza kontroly a schvaľovania

Po predložení požadovaných dokumentov prejde vaša žiadosť procesom preskúmania a schválenia. Táto fáza môže nejaký čas trvať, buďte preto trpezliví.

Krok 10: Dokončenie overenia

Ak sú všetky polia označené zelenou farbou "Overené", znamená to, že proces online platby bol úspešne dokončený. Teraz ste úspešne vykonali aktiváciu online platobných metód na merXu.

Gratulujeme! Teraz môžete využívať výhody prijímania online platieb na merXu a začať predávať svoje produkty zákazníkom.

Ak máte akékoľvek otázky kontaktujte nás na podpora@merxu.com alebo použite FORMULÁR

2. Pridávanie ponúk na merXu

Účet je teraz pripravený na začatie predaja. Ak ste predajcom, za každý dokončený predaj sa účtuje jednorazový transakčný poplatok. Poplatky za balíčky predplatného sa už na merXu neplatia. Ďalšie podrobnosti o transakčných poplatkoch nájdete v Prílohe č. 1 - Transakčné poplatky a tiež TU.

Teraz je čas na ďalší krok, ktorým je načítanie ponúk na platformu merXu.

Ponuky môžete na merXe pridávať niekoľkými spôsobmi:

-        Manuálne pridávanie

-        Nahrávanie súborov

-      BaseLinker

-        API

Manuální přidávání

Tato varianta je rychlá a snadná. Bude fungovat dobře, pokud chcete na merXu přidat jen několik nabídek.

Stačí přejít na formulář zde nebo přes Můj účet > Moje produkty > Vytvořit nabídku.

  1. ID produktu (povinné pole) – vámi přidělený kód. Musí být jedinečný a přiřazený pouze pro 1 produkt. Může se skládat z písmen a/nebo číslic
  2. Kategorie (povinné pole) — výběr kategorie, kterou si můžete zvolit rozbalením seznamu.
  3. Název produktu – název je viditelný zákazníkům, měl by jednoznačně identifikovat produkt. Můžete použít až 255 znaků.
  4. Parametry produktu — definujte další parametry produktu, pokud si myslíte, že jsou zapotřebí v nabídce uvést. Zadejte také hodnotu parametru, např. měřící jednotky.
  5. Fotografie produktu — můžete přidat až 8 fotografií, každou o maximální velikosti 10 MB. Fotografie nesmí porušovat autorská práva ani průmyslové vlastnictví, nesmí obsahovat vodoznaky ani odlesky. Další fotografie mohou zobrazovat produkt v provozu, detailní záběry jeho důležitých funkcí, balení, příslušenství po vybalení a transformace – kompozitní, rozložený, otevřený, zavřený atd. Fotografie můžete načítat jednu po druhé nebo vybrat celou složku.
  6. YouTube video — pokud máte video o produktu nebo o tom, jak jej používat atd., můžete ho umístit do formuláře.
  7. Stav — nabídka bude viditelná pro kupující po nastavení stavu na „Aktivní“.
  8. Sklad - môžete označiť svoje produkty ako "na sklade".

-        Vícenásobný prodej — pokud prodáváte produkt v balení např. 5 kusů, uveďte, že množství lze navýšit o celou sadu (5 kusů) a ne např. o 1 kus.

  1. Naceňování

-        Jednotka — můžete si vybrat: m3, kg, l, m, ks, m2.

-        Měna — můžete si vybrat měny PLN, CZK, EUR.

-        Čistá cena – zadejte v čistém(bez DPH) cenu vašeho produktu.

-        Sazba DPH — vyberte příslušnou sazbu.

-        Cenové hladiny — přidejte cenové hladiny, abyste ukázali, že cena je atraktivnější při nákupu více kusů.

  1. Doprava

Můžete si připravit své individuální ceníky dopravy a také přidat dopravce i pro zahraniční trh. Níže si můžete přečíst o sazbách za dopravné.

Pokud nepoužíváte připravené ceníky dopravy, můžete ceník zadat ručně zadáním:

-        Země zásilky — vyberte ze seznamu zemi, ze které plánujete zásilku odeslat. Ve výchozím nastavení je vybrána země ve které je vaše společnost registrována.

-        Cena dopravy za položku — cenu dopravy můžete zadat přímo z formuláře nebo toto zadání ponechat na individuální domluvě s kupujícím.

-        Doba expedice — tento bod můžete také odložit na individuální domluvu s kupujícím.

-        Cílové země – země, do kterých plánujete posílat své produkty. Seznam zahrnuje všechny země ve kterých merXu působí.

Pridanie podobné ponuky

S touto jednoduchou možnosťou "Pridať podobnú ponuku" môžete ušetriť čas a úsilie pri rozširovaní svojho produktového katalógu. Ide o užitočný nástroj, ktorý vám uľahčí vkladanie vašich ponúk na merXu!

V tomto návode vám ukážeme, ako používať možnosť "Pridať podobnú ponuku" pre jednoduché vytváranie nových produktových ponúk na základe existujúcich ponúk.

Krok 1: Prístup k vášmu merXu panelu

Kliknite na tlačidlo "Moje merXu" a prejdite do sekcie "Moje produkty alebo kliknite TU

Krok 2: Nájdite ponuku a kliknite na "Pridať podobnú"

V sekcii "Moje produkty" vyhľadajte ponuku, z ktorej chcete vytvoriť podobný produkt. Kliknite na ponuku, aby ste získali prístup k jej obsahu. Na pravej strane stránky uvidíte tlačidlo "Pridať podobnú". Kliknite naň.

Krok 3: Vyplňte pole "ID dodávateľa produktu"

Po kliknutí na "Pridať podobnú" budete presmerovaní na nový formulár ponuky, ktorý už obsahuje informácie z predchádzajúcej ponuky. Teraz stačí vyplniť pole "ID dodávateľa produktu". Pamätajte, že každé "ID dodávateľa produktu" musí byť pre každú vytvorenú ponuku jedinečné.

Krok 4: Kliknite na "Vytvoriť"

Po vyplnení požadovaných informácií kliknite na tlačidlo "Vytvoriť" a vaša nová ponuka produktu bude úspešne vytvorená a nahraná na merXu.

Nahrávání souborů

Tento způsob se doporučuje při přidávání více nabídek najednou. Svůj katalog produktů můžete integrovat do merXu několika způsoby.

-        merXu formátnajdete kliknutímzde. Dokončete jej a nahrajte soubor na platformu. Pokud potřebujete pomoc, kontaktujte nás: podpora@merxu.com

-        Ceneo XML/Google Merchant XML — pokud máte Ceneo nebo Google Merchant XML soubory, můžete je nahrát sami prostřednictvím formuláře. Pokud však chcete, abychom automaticky aktualizovali ceny a obsah katalogu, zašlete prosím přímý odkaz na váš XML soubor e-mailem na adresu podpora@merxu.com

-        Heureka formatHeureka je největší srovnávač cen v ČR a SR, srovnávající miliony produktů z desítek tisíc e-shopů. Pokud jste prodejce a používáte „kanál heureka“, můžeme vaše produkty snadno implementovat na merXu.

Pokud máte katalogy připravené v jednom z těchto formátů, můžete data z katalogu snadno importovat do merXu. Přejděte na Moje merXu > Moje produkty > Nahrát soubory nebo kliknutím zde.

Vyberte příslušnou variantu pro nahrání souboru.

merXu formáty: O pokynech k vytváření merXu formátů si můžete přečíst zde.

 

API merXu

Pro použití REST API je nutné vygenerovat přístupové údaje k aplikaci (client_id a client_secret). Tato data jsou generována jednou pro každou integraci, bez ohledu na počet uživatelů nebo provedených požadavků.

Pro vygenerování přístupových údajů kontaktujte api@merxu.com.

Pro využití většiny funkcí je nutné se autentizovat pomocí uživatelských dat. Pro tento účel je nutné zadat přihlašovací jméno a heslo. Pro maximální zabezpečení doporučujeme vygenerovat vyhrazené heslo pro každou integraci: Po přihlášení

(https://api.merxu.com/docs#operation/authentication-authenticate) uživatel obdrží dva tokeny:

  •     accessToken — token se používá při každém dalším požadavku na ověření. Token je platný 30 minut.
  •     refreshToken — token je používán k vygenerování nového accessTokenu.

API je dostupné ve všech jazycích podporovaných merXu. Chcete-li přijímat data v požadovaném jazyce, použijte hlavičku accept-language (https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTTP/Headers / Accept-Language) — např. “Accept-language: cs-CS” nebo “Accept-language: cs”.

Výborně! Udělali jste své první nabídky, jen se podívejte, jak budou reagovat první zákazníci ;) Pamatujte, že si je můžete najít i sami a zvýšíte tak šanci na úspěšnou transakci. Dobrým místem k nalezení zákazníků je seznam veřejných poptávek. ZDE najdete poptávky vytvořené potenciálními kupujícími. Pokud najdete zajímavou poptávku, udělejte kupujícímu nabídku.

20

Žiadosť o cenovú ponuku watchdog

Dobrým miestom na nájdenie zákazníkov je zoznam verejných dopytov. Tu nájdete dopyty vytvorené potenciálnymi kupujúcimi.

Ak nájdete zaujímavý dopyt, ponúknite Kupujúcemu.

Vďaka funkcii "Request for quotes watchdog" už nikdy nezmeškáte pre vás relevantnú ponuku.


Pri prezeraní zoznamu "Žiadosti o cenové ponuky" môžete kliknúť na tlačidlo "Pozorovať". Ak tak urobíte, budete upozornení na nové ponuky, ktoré spĺňajú vaše kritériá vyhľadávania. Môže to byť jednoducho jedna vybraná kategória alebo konkrétne kľúčové slovo, t. j. značka výrobcu, alebo dokonca kombinácia oboch.

Poptáky Cz 1

Môžete definovať viacero dopytov v závislosti od vašich potrieb. Tieto dopyty môžete jednoducho upraviť priamo na našej stránke so zoznamom dopytov.

Poptáky Cz 2


Oznámenia o nových dopytoch budú zaslané na váš e-mail.